Продаж майна боржників через біржу Прозорро: особливості та переваги

Аж до недавнього часу продаж заставного майна банківських боржників, була не підконтрольна державі. По суті, звичайні громадяни і юридичні особи, а часто і самі позичальники, які перестали виплачувати кредити в силу складних життєвих обставин, не знали як, де і яким способом реалізується колись належала їм власність. Відсутність прозорості, відверте застосування напівлегальних схем приводили до того, що майно продавалося за мінімальною вартістю, на шкоду інтересів боржника і кредиторів. Щоб виправити ситуацію законодавчою владою України був прийнятий новий Кодекс про процедури банкрутства, який набув чинності 21 жовтня 2019 року.

Відповідно до положень статті 69 Кодексу продаж майна боржників фінансово-кредитних установ може виконуватися тільки через загальнодержавну електронну систему, яка складається з унікального, високотехнологічного модуля для організації та проведення аукціонів, і спеціальних торгових майданчиків, через які користувачі отримують доступ до участі в торгах. Однією з таких майданчиків стала «Українська енергетична біржа».

Переваги продажу майна банківських боржників через систему Прозорро

Завдяки вступу в силу нових законодавчих норм щодо продажу майна банківських боржників і банкрутів через систему електронних торгів кредитори отримають можливість гарантовано повертати свої кошти, виключивши можливість застосування недобросовісними позичальниками «сірих» схем ухилення від виконання фінансових зобов’язань. Крім того, реформа дозволить зміцнити позиції України в міжнародному рейтингу Doing Business, що в свою чергу сприятиме збільшенню привабливості країни для іноземних інвесторів.

У числі основних переваг реалізації майна підприємств, що банкрутують осіб і боржників фінансово-кредитних установ через платформу Prozorro можна відзначити:

1.Публічність проведення електронних торгів. Відкритість і доступність онлайн — системи для кожного інтернет — користувача дозволяють абсолютно кожній людині вивчати перелік актуальних аукціонів, вивчати інформацію по ним і реалізується товару. Відповідно до правил біржі в публічний доступ повинна викладатися вся супровідна документація до товару: сертифікати якості та безпеки, технічні паспорти, документи, що підтверджують права власності і т.д.

2.Рівні умови участі в аукціонах для звичайних громадян і юридичних осіб. Ознайомитися з переліком актуальних пропозицій продавці і покупці можуть на акредитованій майданчику «Українська енергетична біржа» за адресою sale.ueex.com.ua/filter/bankrupts-property, яка ставить мінімальні вимоги до учасників торгів. Переможця конкурсу вибирає спеціальний алгоритм, впливати на який зовні просто неможливо.

3. Контроль з боку держави та інших зацікавлених осіб. По суті, можливості біржі Прозорро дозволяють контролювати інформацію про проведення торгів та їх учасників практично будь-якій зацікавленій особі — від фахівців наглядових органів до звичайних громадських активістів. Що повністю виключає можливість махінацій і зловживань.

4. Єдині правила проведення торгів. Переможцем аукціону стає той, хто зможе запропонувати максимально високу ціну. Тобто при такій схемі організації торгів «корисні» знайомства, відкати і хабарі просто не допоможуть.

Як проходить продаж майна банківських боржників на майданчику «УЕБ»?

Щоб взяти участь в торгах необхідно пройти процедуру реєстрації на сайті sale.ueex.com.ua. За кожним клієнтом майданчики закріплюється персональний менеджер, який при необхідності зможе відповісти на будь-які питання і дасть корисні поради, які дозволять суттєво підвищити шанси на перемогу. Крім того, завдяки можливостям онлайн системи Прозорро дозволяє виручати банкам — кредиторам за активи власних боржників максимально високу ринкову ціну.

| МОЛНИЕЗАЩИТА. ВСЕ ПРАВА ЗАЩИЩЕНЫ |